Θρησκευτικός - Πολιτιστικός
Σε ολόκληρο το Πήλιο υπάρχουν πανέμορφα μικρά ξωκλήσια και παλιά μοναστήρια που η θέα τους μεταφέρει τον επισκέπτη αιώνες πίσω, τότε που σε ολόκληρο το Πήλιο άνθιζε η μοναστηριακή ζωή. Η Θεσσαλία γνώρισε οριστικά την Τούρκικη κατοχή το 1423 και ουσιαστικά από τότε άρχισε η ίδρυση και η εξέλιξη σημαντικών χωριών του Πηλίου.
Σε χάρτες της Μεσαιωνικής εποχής, υπάρχουν ήδη σημειωμένα μοναστήρια. Τα μοναστήρια εκείνα του Πηλίου υπήρξαν και οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες των πιο σημαντικών χωριών. Το Πήλιο δε γνώρισε Τούρκικη κατοχή, όπως οι περισσότερες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, αντίθετα έχαιρε ειδικών προνομίων λόγω της ομορφιάς του.
Επειδή τα μοναστήρια εξασφάλιζαν σχετική προστασία και ανεξαρτησία, εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι κατατρεγμένοι Έλληνες απ’ όλη την Ελλάδα, εκεί συγκέντρωσαν φυγάδες από την υπόλοιπη Θεσσαλία, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου.
Σιγά σιγά άρχιζαν να χτίζονται τα χαρακτηριστικά Πηλιορείτικα πυργόσπιτα γύρω από κάθε μοναστήρι, που εξελίχθηκαν στα 24 ονομαστά χωριά του Πηλίου. Πολλά από τα ξωκλήσια αυτά αποτελούν σήμερα ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία με παλιά ξυλόγλυπτα τέμπλα, θαυμάσια εικονοστάσια, θολωτές τοιχογραφίες, αγιογραφίες λαϊκών ζωγράφων και αξιόλογα μεταβυζαντινά χαρακτικά.
Βαρύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη κοσμούν τους ναούς, αργυρά από την Ήπειρο αλλά και από ντόπιους τεχνίτες, καντήλια γυάλινα ζωγραφιστά από τη Βενετία, δισκοπότηρα από τη Οδησσό, Ευαγγέλια με ασήμι, χρυσοκέντητοι επιτάφιοι...
Όλα αυτά θυμίζουν και δείχνουν την ευλάβεια των κατοίκων της περιοχής του Πηλίου καθώς και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Χριστιανική θρησκεία και τα Μοναστήρια στην ίδρυση των χωριών του Πηλίου και αξίζει κανείς να αφιερώσει χρόνο για να επισκεφτεί κάποια και γιατί όχι όλα τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της περιοχής.
Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τον καθιστά μια ενδιαφέρουσα μορφή εναλλακτικού τουρισμού ή οποία ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε δεν παρατηρείται να έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα. Συνδέεται με τις επισκέψεις σε μνημεία, μουσεία ή χώρους θρησκευτικής σημασίας.
Τα κίνητρα για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού σε όλη την περιοχή του Πηλίου είναι πολλά καθώς ο πολιτιστικός και θρησκευτικός πλούτος της περιοχής είναι μεγάλος και πολύτιμος και η άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών την περίοδο της Τουρκοκρατίας έχει αφήσει πίσω της πολλά και αξιόλογα έργα.
Κτίσματα που διατηρούν τη θρησκευτική τους λειτουργία, κτίσματα με ιστορικό, θρησκευτικό ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον τα οποία τις περισσότερες φορές είναι χωροθετημένα σε ειδυλλιακά τοπία, κτίρια με θρησκευτικό χαρακτήρα όπως μοναστήρια, ασκητήρια, θρησκευτικές σχολές, βιβλιοθήκες κλπ. όπου πολλές φορές πραγματοποιούνται συνέδρια με θρησκευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο και κτίρια που χρησιμοποιούνται ως μουσεία ή εκθεσιακοί χώροι, όπου εκτίθενται θρησκευτικά αντικείμενα είναι αυτά που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Οι επιλογές στο Πήλιο είναι αμέτρητες.
Από την ανάπτυξη αυτή του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού υπάρχει πολύπλευρο κέρδος για το Πήλιο και τα χωριά του, γιατί εκτός από την ανάδειξη των "κρυμμένων θησαυρών" του πολιτισμού της περιοχής του Πηλίου οι οποίοι έρχονται στην επιφάνεια και γίνονται περισσότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό, υπάρχει παράλληλα και σημαντική τουριστική κίνηση ιδιαίτερα σε περιόδους και μήνες που υπάρχει τουριστική ύφεση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους επαγγελματίες των χωριών του Πηλίου.

Περιβαλλοντικός
Στο Πήλιο δεν υπάρχουν μόνο έργα που δημιούργησε η Πηλιορείτικη λαϊκή ψυχή αλλά και η Πηλιορείτικη φύση, όπως τα πλατάνια στις περισσότερες γραφικές πλατείες των χωριών που στέκουν επιβλητικά για πάρα πολλά χρόνια, εκατοντάδες θα λέγαμε, τονίζοντας την αρμονική σχέση που έχει ο άνθρωπος με τη φύση...
|
Δραστηριότητες
Λένε πως για να αγαπήσεις έναν τόπο, θα πρέπει να τον περπατήσεις... και δεν έχουν άδικο. Η πεζοπορία στις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου, ενδείκνυται κυρίως τους μήνες της Άνοιξης και του Καλοκαιριού (Μάιο-Σεπτέμβριο). Τα περισσότερα μονοπάτια στο Πήλιο, είναι σηματοδοτημένα και εύκολα. Υπάρχουν όμως...
|
περισσότερα | περισσότερα |
