Το Ξουρίχτι βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων από τη θάλασσα και απέχει από τον Βόλο 50xλμ. μέσω Μηλέων. Είναι μικρό, γαλήνιο και κατάφυτο χωριό του ΒΑ Πηλίου που πιθανόν να ονομάστηκε έτσι επειδή είναι χτισμένο σε πλαγιά όπου ο αέρας "ξυρίζει".
Από το χωριό ξεκινά το βαθύτερο και εντυπωσιακότερο φαράγγι του Πηλίου, το φαράγγι της Κούτρας ή Τσουνάγκα όπου στο βάθος του ρέει ο Μυλοπόταμος.
Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τσαγκαράδα και είναι το Νότιο σημείο εισόδου του Δήμου Ζαγοράς πλέον και έχει μία πανοραμική θέα και το μάτι φτάνει μέχρι τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.
Η παραλία του Ξουριχτιού είναι ο Λημνιώνας (αμμουδιά, δροσερά νερά, φυσική ομορφιά).
Στην είσοδο σχεδόν του χωριού και απέναντι από το βενζινάδικο στον κεντρικό δρόμο υπάρχει δρόμος που σε οδηγεί στην κεντρική πλατεία και μετά πηγαίνει νότια προς το ρέμα του Βαρσάμη.
Αξίζει να διασχίσετε το παλιό γεφύρι που ενώνει το Ξουρίχτι με την Τσαγκαράδα και να επισκεφτείτε την εκκλησιά της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου χρονολογείται στο 17ο αιώνα και φημίζεται για της μεταβυζαντινές αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της.
Μη παραλείψετε επίσης να επισκεφτείτε το χωριό στα τέλη Οκτωβρίου (συνήθως το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη), όπου διοργανώνεται η γιορτή του κάστανου με άφθονο κρασί, λιχουδιές με βάση το κάστανο, παραδοσιακούς χορούς, ενώ ντόπιοι παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους.
|
Google Map Χρήσιμα τηλέφωνα
Αστυνομία: 24260 49222 Βενζινάδικο: 24260 49579 Δημαρχείο: 24260 49238, 24263 50201 Κέντρο Υγείας: 24260 22222 Νοσοκομείο Βόλου: 24210 94200-20 Τουριστική Αστυνομία: 24210 76987 Πυροσβεστική: 199 ![]() |

Μυλοπόταμος
Ο Μυλοπόταμος δεν είναι οικισμός, αλλά παραλία, και μάλιστα από τις πιο φημισμένες παραλίες της Ελλάδας. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, και ουσιαστικά μιλάμε για διπλή παραλία που χωρίζεται στα δύο από έναν τεράστιο βράχο με μια τρύπα-στοά στο κέντρο του...
|
Καλαμάκι
Το όνομα του χωριού "Καλαμακι" προέρχεται από την ομώνυμη παραλία του, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2χλμ., ενώ το όνομα "Πρόπαν" από την παραδοσιακή πέτρα του Πηλίου (πλάκα Πρόπαν), η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή των καλτεριμιών του Πηλίου αλλά και των μοναστηριών του Αγίου Όρους...
|
περισσότερα | περισσότερα |
