Οι Μηλιές Πηλίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά χωριά του Πηλίου. Βρίσκεται σε απόσταση 28xλμ. από τον Βόλο και είναι χτισμένο σε μία κατάφυτη πλευρά του Πηλίου, με υψόμετρο που κυμαίνεται από 250μ. στο χαμηλότερο σημείο του (περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού) μέχρι 450μ. περίπου στο ψηλότερο.
Για να φτάσετε ως εκεί, πρέπει να ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο από τον Βόλο, ακολουθώντας στην συνέχεια την διαδρομή που οδηγεί κατά σειρά στην Αγριά, στα Λεχώνια, στην Γατζέα και στα Καλά Νερά. Λίγο μετά από τα Καλά Νερά θα συναντήσετε τη διασταύρωση για τις Μηλιές.
Τόπος φημισμένων λόγιων και καλών μαστόρων. Οι Μηλιές με την εργατικότητα των κατοίκων της, με το πέρασμα του χρόνου μεταμορφώθηκε από έναν απλό συνοικισμό σε ένα πλούσιο και και καλά οργανωμένο χωριό. Οι ήχοι από τα εργαστήρια του πεταλωτή, του σιδερά, του λιθογλύπτη, ανταμώναμε με τις σιωπές του Αγίων και Πνευματικών ανθρώπων των Μηλέων. Ήχος και σιωπή, δουλειά και περισυλλογή. Ήταν η αρχή για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.
Η ίστορία κοινή με των άλλων χωριών του Πηλίου. Στις αρχές του 17ου αιώνα, κάτοικοι γειτονικών πεδινών περιοχών, χτίζουν τα πρώτα σπίτια στα πλούσια και πυκνά δάση στις πλαγιές του Πηλίου. Μικρά και μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν αυτόν τον τόπο. Το 1610 τα πρώτα σπίτια χτίζονται, το 1745 αρχίζει η λειτουργία ενός μικρού σχολείου, το 1814 ιδρύεται η βιβλιοθήκη και η Μειλιότικη Σχολή, ενώ το 1821 κηρύσσεται αλλά αποτυγχάνει η επανάσταση κατά του κατακτητή. Επικεφαλείς στην περιοχή, Γαζής και Κωνσταντάς.
Το 1881 απελευθέρωση από τους Τούρκους, το 1903 το χωριό συνδέεται σιδηροδρομικά με τον Βόλο. Το τραινάκι φτάνει στις Μηλιές το 1903. Έτσι οι Μηλιές γίνονται το εμπορικό κέντρο του Κεντρικού Πηλίου. Το 1943, οι Γερμανοί εκτελούν 33 κατοίκους και καίνε το χωριό.Το 1955, τρομερός σεισμός καταστρέφει τις Μηλιές. Το 1982 ιδρύεται το τοπικό μουσείο, ενώ 1987 το χωριό σφύζει από ζωή.
Μέσα σε αυτήν την οικονομική άνθιση, μεγάλωσαν και σπούδασαν σημαντικοί άνθρωποι. Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς, Δανιήλ Φιλλιπίδης, γνωστοί λόγιοι και Δάσκαλοι του γένους.
Η επιγραφή της Βιβλιοθήκης της Μηλιώτικης Σχολής είναι το "Ψυχής άκος" που εξηγείται ως "Ψυχής Ερατεία". Όλα τα παλιά βιβλία που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη είναι αγορασμένα και από τους 3 Δασκάλους που αναφέραμε παραπάνω. Τα αγόρασαν με σκοπό την Ίδρυση της Μηλιώτικης σχολής. Το παλαιότερο βιβλίο που υπάρχει στη βιβλιοθήκη χρονολογείται από το 1497.
Σήμερα οι Μηλιές με 1500 περίπου κατοίκους, με ένα Δημοτικό Σχολείο, με ένα Γυμνάσιο, με μία βιβλιοθήκη και το μουσείο, καταφέρνουν να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά χωριά του Πηλίου, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από πολλά καταλύματα και πολλά κέντρα εστίασης και να γνωρίσει από κοντά τις παραδόσεις του χωριού.
Μερικά από τα αξιοθέατα των Μηλέων είναι τα εξής:
- Το Μουσείο των Μηλέων
- Η κεντρική Πλατεία
- Η εκκλησία των Παμμέγιστων Ταξιαρχών
- Η βιβλιοθήκη
- Ο σιδηροδρομικός σταθμός
- Ο Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυράς
- Ο τάφος του Γρηγόριου Κωνσταντά
- Η σπηλιά του Κενταύρου Χείρωνα
- Τα παλιά αρχοντικά
- Τα καλντερίμια του χωριού
|
Google Map Χρήσιμα τηλέφωνα
Αστυνομία: 24230 86222 Βιβλιοθήκη: 24230 86260 Δημαρχείο: 24230 86204 Νοσοκομείο Βόλου: 24210 94200-20 Πνευματικό κέντρο: 24230 86210 Ταχυδρομείο: 24230 86210 Τουριστική Αστυνομία: 24210 76987 Πυροσβεστική: 199 ![]() |

Βυζίτσα
Η Πηλιορείτικη λαϊκή αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο! Η όμορφη και παραδοσιακή Βυζίτσα, βρίσκεται ανάμεσα από τις Μηλιές και τον Άγιο Γεώργιο. Στην πλατεία επίσης υπάρχει η σκεπαστή λιθόκτιστη κρήνη "Μούσγα", που προσφέρει ασταμάτητα παγωμένο νερό στους ταξιδιώτες. Όσοι αγαπούν την πεζοπορία, μπορούν να πάρουν το μονοπάτι...
|
Πινακάτες
Οι Πινακάτες ήταν αρχικά οικισμός του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται επίσης πολύ κοντά, βρίσκεται ακριβώς μετά από τη Βυζίτσα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτήν. Τα ερειπωμένα αρχοντικά αναστήθηκαν και κάποια από αυτά μετατράπηκαν σε πολύ ωραίους ξενώνες, επίσης στην κεντρική πλατεία βρίσκεται και η πανέμορφη από άποψη αρχιτεκτονικής...
|
περισσότερα | περισσότερα |
